Steeds meer werknemers gestrest, behalve senioren

Steeds meer werknemers ervaren stress op het werk, dat blijkt uit onderzoek door adviesbureau EnergyFinder. Opvallend detail: vooral jongere medewerkers zijn gestrest, maar veel 50-plussers blijven prima functioneren. Lees hier meer!

Werkgevers stellen steeds hogere eisen aan hun werknemers: er moet beter gepresteerd worden in een korter tijdsbestek. Maar deze verwachtingen eisen hun tol, want steeds meer werknemers raken gestrest, waardoor hun prestatievermogen afneemt.
 

Ouderen ervaren minder stress

Het aantal werknemers dat kampt met stress, is het afgelopen jaar met ruim een kwart gestegen (26 procent). Deze werknemers werken in een zogenaamde ‘hyperzone’: een werkplek waar het halen van korte termijndoelen en het blussen van dagelijkse brandjes centraal staan. Ook gaat er eigenbelang boven samenwerking en steken er geregeld spanningen en frustraties de kop op. Wat opvalt is dat werknemers van boven de vijftig jaar minder stress ervaren dan hun jongere collega’s. Meer dan de helft (52 procent) van de oudere werknemers bevindt zich dan ook in een zogenaamde ‘zinzone’.
 

Minder energie

Bij het werken onder hoge druk gaat slechts 23 procent met energie naar zijn werk en maar vijftien procent gaat met voldoende energie weer naar huis. Werkgevers moeten daarom oppassen, want al het harde werken loont niet. Zo liggen de gemiddelde prestaties in de hyperzone 23 procent lager dan gemiddeld. Medewerkers hebben minder energie en zijn minder gemotiveerd. Niet voor niets zoekt bijna de helft van de werknemers in de hyperzone (45 procent) ander werk.
 

Stressgevoelige branches

In branches waar werknemers gemotiveerd en betrokken zijn, ervaren medewerkers minder stress dan gemiddeld. Het gaat dan om beroepen in de zorg, het onderwijs, de installatie en de ICT. In de professionele dienstverlening komt stress het meest voor: maar liefst 48 procent van de werknemers in deze branche bevindt zich in de ‘hyperzone’.

Bron: Personeelsnet