Steeds minder invalkrachten beschikbaar in het onderwijs

Grote regionale invalpools voor leraren raken steeds leger en schoolbesturen nemen vaker invallers in dienst om hun eigen tekorten op te vullen. Op deze manier zijn er steeds minder invalkrachten beschikbaar. Lees er hier meer informatie over.

De NOS deed onlangs een rondgang langs zeven regionale invalpools voor invalkrachten. Uit deze rondgang kwam één belangrijk punt naar voren: de invalpools hebben een tekort aan invallers en ze moeten regelmatig ‘nee’ verkopen wanneer schoolbesturen een vervanger nodig hebben. Een bestuurder van een Zeeuwse invalpool zegt daarover het volgende: “We konden in de eerste schoolweek al niet voldoen aan een aanvraag van een school. Dat is nog nooit eerder gebeurd.” Sommige scholen leggen hun aanvragen niet meer bij een invalpool neer, omdat ze er al vanuit gaan dat er geen vervanger beschikbaar is.
 

Continuïteit onderwijs in geding

De invalpools hebben te kampen met een personeelstekort. Bij het overgrote deel van de pools is een derde van het personeelsbestand vertrokken – in sommige gevallen gaat het om ruim honderd invaldocenten. De invaldocenten vertrekken en gaan in dienst bij de scholen waar ze al eens hebben ingevallen. “De continuïteit van het onderwijs raakt op deze manier in het geding", zo zegt Joost Spijker, directeur van invalpool RTC Transvita, tegenover de NOS. “Ik ben dit schooljaar 200 van de 500 invaldocenten kwijtgeraakt aan scholen die hen een vast contract bieden. Daardoor kunnen wij als invalpool scholen steeds vaker niet helpen. Sommige scholen leggen zelfs hun aanvragen niet meer bij ons neer, omdat ze de kans klein achten dat we een vervanger kunnen regelen.”
 

Instroom en uitstroom van leraren

Eric Reekers, directeur van Transfercentrum Primair Onderwijs Zeeland (TCOZ), zegt het volgende: “Dat er mensen vertrekken uit de pool is natuurlijk ook een goede zaak, want dat is het leuke risico dat je loopt. Het probleem zit bij de instroom van de invalpool, die droogt al jaren op, terwijl de uitstroom doorgaat.” Die instroom zal voornamelijk moeten komen vanuit de lerarenopleidingen: daar is het aantal aanmeldingen dit jaar met maar liefst 11 procent gestegen. Reekers: “Er gaan straks een hele hoop oudere leraren met pensioen, en in onze regio stijgt het aantal aanmeldingen bij de pabo niet zo hard. Het maakt hooguit een verschil van drie leraren, en daar zijn we niet mee gered.” 
 

Extra geld beschikbaar

Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, kondigde eerder aan dat er extra geld komt voor het aanpakken van het lerarentekort. Een deel van dat geld moet naar zij-instromers: mensen die zich willen laten omscholen tot docent. 
 

Maak kennis met 65plus In het Onderwijs

Zit u met de handen in het haar en zoekt u een invaller? Maak kennis met 65plus In het Onderwijs. Wij zijn sinds 1975 gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers. Zij gaan aan de slag bij uiteenlopende onderwijsinstellingen in Nederland. Hier worden ze onder andere ingezet als docent, surveillant of leswaarnemer. Wilt u meer informatie? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij lichten de mogelijkheden graag toe. 

Bron: NOS