Veel bedrijven vrezen voor ongemotiveerd personeel in de zomer

De zomervakantie is een periode waar het meeste personeel naar uitkijkt, maar waar veel bedrijven tegen opzien. Veel bedrijven vrezen voor productiviteitsverlies en vertraagde commerciële activiteiten door ongemotiveerd personeel.

Ongemotiveerd personeel in de zomer

De zomervakantie blijkt voor veel bedrijven een angstgegner te zijn, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half. Meer dan een derde van de financieel directeuren zegt dat commerciële activiteiten tijdens de zomermaanden vertragen. Nog eens 20% vreest voor productiviteitsverlies door ongemotiveerder personeel. Slechts 19% geeft aan geen negatieve gevolgen te ondervinden van de zomermaanden.
 

De waarde van tijdelijke arbeidskrachten

“Uit ervaring weten wij dat werknemers die tijdig vakantiedagen opnemen, positiever zijn over hun werk en na de vakantie gemotiveerder en productiever terugkeren”, zegt Stephan Renken, directeur bij Robert Half Nederland.

“Tijdens de zomermaanden schommelt echter bij veel bedrijven de bezetting door de vakanties die in deze periode gepland staan. Om productiviteitsverlies tot een minimum te beperken en tegelijkertijd de vaste werknemers hun welverdiende vakantie te gunnen, doen bedrijven daarom geregeld een beroep op tijdelijke arbeidskrachten.”
 

5 tips voor gemotiveerder personeel in de vakantie

Een eerste stap om personeel gemotiveerder te houden tijdens de zomermaanden is door maatregelen te nemen waardoor een werknemer zonder zorgen op vakantie kan (of juist zonder stress achterblijft). Robert Half geeft de volgende 5 tips:
 

1. Stel een teamplanning op

Met een teamplanning creëer je voor medewerkers duidelijkheid wie wat gaat doen. Zorg dat taken onderling goed verdeeld worden tijdens de vakantieperiode. Zo kunnen medewerkers zonder stress op vakantie en hebben de achterblijvers tijd om de werkzaamheden in te plannen.
 

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Schep ook duidelijkheid over verwachtingen en deadlines voordat een medewerker op vakantie gaat. Dit geeft een werknemer zekerheid (en meer rust) en zorgt dat de werklast goed verdeeld kan worden.
 

3. Huur flexkrachten in

Het inhuren van flexkrachten zorgt ervoor dat het werk ook tijdens de zomermaanden gewoon opgepakt wordt en dat u het aanwezige personeel niet compleet overbelast. Een welkome tijdelijke aanvulling op uw personeelsbestand.
 

4. Ben flexibel

Toon extra flexibiliteit in de tijd voordat een werknemer op vakantie gaat. Dit zorgt er vaak voor dat deze sneller geneigd is extra inspanningen te leveren voor ze op vakantie gaan en dat de taken (beter) afgerond zijn.
 

5. Stimuleer vakantie nemen

Het is verstandig om werknemers te stimuleren om vakantiedagen op te nemen. Niet alleen omdat ze hier recht op hebben, maar ook omdat werknemers die vakantie hebben gehad over het algemeen productiever en meer tevreden zijn.
 

Gemotiveerd personeel tijdens de vakantie?

Bij Uitzendbureau 65plus bieden we gemotiveerde en ervaren flexkrachten die op korte termijn inzetbaar zijn binnen uw bedrijf. Vakantiekrachten die juist willen werken en u graag ondersteunen bij de (extra) werkzaamheden tijdens de vakantieperiode. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens vrijblijvend contact op en profiteer in maart tot en met juni van onze speciale zomeractie en krijg 10% korting op het uitzendtarief.

Bron: Personeelsnet.nl