Werkgevers willen digitale stress terugdringen

Dankzij smartphones en tablets is het gemakkelijk je zakelijke mail bij te houden, ook ’s avonds en in het weekend. In Frankrijk is echter een wet aangenomen die aangeeft dat het verboden is om na werktijd werke-mails rond te sturen. Hiermee moet de digitale stress aangepakt worden.

We leven in een digitaal tijdperk waarbij wij gemakkelijk toegang tot internet hebben. Met digitale middelen als smartphones en tablets zijn we altijd online. Hierdoor wordt de verleiding groot om in de vrije tijd ook even gauw op de werkmail te kijken en mailtjes door te sturen. Het gevaar is dat digitale stress of ‘technostress’ op de loer ligt.
 

Maatregelen in Frankrijk en Duitsland

In Frankrijk is onlangs een wet goedgekeurd die mailen na werktijd gaat verbieden. Bij BMW in Duitsland kregen werknemers al het recht onbereikbaar te zijn op afgesproken tijden. Er dient meer gehoor gegeven aan deze ontwikkeling, óók in Nederland, aldus werkgeversvereniging AWVN. Het continu 'aan' staan een probleem kan vormen voor de gezondheid van werknemers.
 

Digitale stress is werkgeversprobleem

AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde vertelt aan de NOS dat digitale stress of ‘technostress’ een werkgeversprobleem is, want de werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Maar het probleem gaat verder dan mailen en zal ook niet opgelost worden als de mailserver uit wordt gezet. Volgens Van der Velde is dat te eenvoudig.
 

Gesprekken AWVN met grote werkgevers

Het wettelijk verbieden van mailen na werktijd houdt in Nederland waarschijnlijk niet stand, maar dat er iets moet gebeuren is wat betreft de AWVN wel duidelijk. Momenteel voert de werkgeversvereniging diverse gesprekken met grote werkgevers om te mogelijkheden te bespreken, zodat er een goede werk-privébalans ontstaat.
 

Good practices

Sommige werkgevers zijn nu al actief bezig met het behouden van een goede balans tussen werk en privé. Bij het Haarlemse communicatiebureau Heldergroen wordt iedere dag om 18.00 uur een knop ingedrukt waardoor de bureaus omhoog gaan en er niet meer gewerkt kan worden. Ook hebben de medewerkers binnen het bedrijf geen smartphone of laptop van het werk, zodat zij thuis niet aan de slag kunnen.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het terugdringen van digitale stress of ‘technostress’? Neem contact op met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus! Wij hebben veel ervaring in deze en andere arbeidsgerelateerde zaken. Uiteraard kunt u zich ook inschrijven bij ons uitzendbureau wanneer u op zoek bent naar medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij beschikken over een bestand met 100.000 kandidaten die in heel Nederland aan de slag kunnen!

Bron: HR Praktijk en NOS