Zittend beroep? Neem deze tips in acht

Nederland is Europees kampioen stoelzitten, want gemiddeld zitten wij 8,7 uur per dag. Veel zitten is slecht voor uw gezondheid. Uitzendbureau 65plus heeft enkele tips opgesteld waarmee u het aantal zituren zult verminderen. Lees hier meer!

Heeft u een zittend beroep? Volgens deskundigen is langdurig zitten net zo slecht voor de gezondheid als roken. De gemiddelde Nederlander zit 8,7 uur per dag. Jongeren zitten het meest, namelijk meer dan 10 uur. Maar ook 20- tot 35-jarigen bereiken dagelijks 9,7 zituren. Zit u veel, dan heeft dit nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Veel zitten wordt in verband gebracht met overgewicht, hartfalen en diabetes. Daar komt nog bij dat veel zitten niet gecompenseerd kan worden door te sporten of extra te bewegen.
 

Doorbreek het aantal zituren

Heeft u een zittend beroep, dan kunt u het aantal zituren doorbreken met enkele simpele handelingen. Uitzendbureau 65plus zet de handelingen op een rijtje met onderstaande tips. Neem de tips ter harte en doe er uw voordeel mee! 
 

Tip 1: Verander regelmatig uw houding 

Zitten is slecht voor de gezondheid, met name wanneer u lang in dezelfde houding blijft zitten. Zorg daarom dat u regelmatig van houding verandert. Ga bijvoorbeeld verzitten, beweeg met uw voeten of draai u om wanneer u met een collega praat. 
 

Tip 2: Neem een actieve werkhouding aan 

Niets is zo slecht als een passieve zithouding: alsof u als een zoutzak in de stoel zit. Neem een actieve, rechte houding aan, waarbij u uw armen laat rusten op de armleuningen of uw bureau. Deze houding is niet alleen beter voor uw gezondheid, maar zorgt er ook voor dat u prettiger en enthousiaster werkt en makkelijker opveert uit uw stoel. 
 

Tip 3: Sta iedere twintig minuten op

Sta wat vaker op van uw stoel, bijvoorbeeld om even naar een kast te lopen of om iets van de printer te pakken. Het advies: sta iedere twintig minuten even op uit uw stoel. De beweging van het zitten naar het staan is erg goed, want hiermee verlengt u uw spieren en traint u uw lenigheid. Laat uw werk het toe, beweeg dan langdurig tijdens uw middagpauze. Loop[ een ronde met collega’s of neem wat vaker de trap. 
 

Tip 4: Doe oefeningen achter uw bureau

Ook achter uw bureau kunt u bewegen. Maak bijvoorbeeld roterende bewegingen met uw schouderbladen, of buig uw hoofd van links naar rechts en van voren naar achteren. Op de website van RTL Nieuws staat een top 10 met de beste oefeningen voor achter uw bureau. 
 

Tip 5: Haal geregeld drinken

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar haal geregeld wat te drinken voor uzelf en uw collega’s. Zo is voldoende drinken (met name water) niet alleen goed voor uw vochthuishouding: u heeft ook weer een loopje te pakken. Zo slaat u twee vliegen in één klap. 

Bron: Receptioniste NEXT