Zo haalt u het maximale uit uw flexwerkers

Het gros van de bedrijven kan niet bestaan zonder personeel – zowel medewerkers in vaste dienst als flexwerkers. Deze flexkrachten kunnen u namelijk ondersteunen bij piek en ziek. Lees hier enkele tips hoe u het maximale uit uw flexwerkers haalt.
 

De heersende gedachte in Nederland is dat flexwerkers ongewenst als flexwerker werken – zij zouden niets liever willen dan een vast dienstverband. Deze vlieger gaat echter niet altijd op, want flexwerkers zijn de laatste jaren met een indrukwekkende opmars bezig. Steeds meer werkenden (vooral jongeren) willen niet meer lang voor één en dezelfde werkgever werken en kiezen bewust voor het bestaan als flexwerker. 
 

Gelukkige flexwerkers

Antoinette Evers, Account Manager Payroll, vertelt aan De Ondernemer hoe deze steeds groter wordende groep betrokken kan worden bij de onderneming waarvoor ze werken, zodat ze het maximale uit zichzelf en hun werkzaamheden kunnen halen. Het resultaat: een gelukkige flexwerker. Evers: “Een gelukkige flexwerker werkt met plezier, is bereid zich in te spannen en voelt zich meer verbonden met het bedrijf. Het is dus aan te raden u in te spannen voor deze groep zodat zij zich prettig en gewaardeerd voelt. En als er binding is tussen werknemer en werkgever, is de kans groter dat zij bij u in vaste dienst willen treden of betrokken willen blijven bij uw bedrijf.”
 

Tip 1: Behandel flexwerkers als vaste medewerkers 

Volgens Evers krijgt u betrokken en gelukkige flexwerkers als u ze hetzelfde behandeld als uw vaste medewerkers. “Zorg allereerst dat uw flexwerkers worden ingewerkt alsof het vaste medewerkers zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u functioneringsgesprekken met ze houdt. Door te praten over het functioneren – waarbij de kwaliteiten en ontwikkelpunten van de flexwerkers uitgebreid aan bod komen – krijgt de flexwerker daadwerkelijk het idee dat hij er toe doet en erbij hoort.”
 

Tip 2: Beloon flexwerkers als vaste medewerkers

“Vergeet niet uw flexwerkers hetzelfde te belonen als uw vaste medewerkers. Sla ze dus niet over met bedrijfsuitjes, kerstpakketten, paascadeautjes en alle andere bedrijfsleukigheden.”
 

Tip 3: Investeer in scholing van flexwerkers

Investeer in de scholing van uw flexwerkers – hiermee gaat het kennisniveau van uw flexwerker niet alleen omhoog: ook voelt de flexwerker hierdoor waardering en binding met uw bedrijf. Evers: “Flexwerkers hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Als u in hun persoonlijke ontwikkeling investeert, zorgt u voor een goede werkgever-werknemerrelatie, waardoor uw flexwerker bereid is meer zijn best te doen.”
 

Meer weten?

U kunt het volledige artikel van Antoinette Evers teruglezen op de website van De Ondernemer. Wilt u meer informatie over werken met flexwerkers, dan kunt u uw vragen stellen aan de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Wij hebben jarenlange kennis op dit vlak en kunnen u indien gewenst zelfs koppelen aan oudere medewerkers die na de AOW-gerechtigde leeftijd als flexwerker aan de slag willen. Neem vrijblijvend contact met ons op
 

Bron: De Ondernemer