ZZP'er worstelt met balans tussen werk en privé

Zelfstandig ondernemers hebben meer moeite met de balans tussen werk en privé dan werknemers, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Anne Annink van de Erasmus Universiteit. Lees er hier meer over. 
 

Eigen baas zijn en zelf bepalen wanneer je werkt: zelfstandig ondernemerschap lijkt het recept voor een betere balans tussen werk en privé. Maar volgens promovenda Anne Annink gaat die vlieger niet altijd op. Zo vinden ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) het opbouwen van een goede werk-privébalans moeilijker dan werknemers in dienst bij een werkgever. Anne Annink promoveert aan de Erasmus Universiteit met een proefschrift over de werk-privébalans van zelfstandigen. In Nederland is ongeveer 17 procent van de beroepsbevolking ZZP’er.
 

Werk-privébalans verschilt per ondernemer

Uit het onderzoek komt overigens wel naar voren dat de mate van balans verschilt per type ondernemer. Ondernemers met een klantgerichte zaak zijn minder tevreden als gevolg van last-minute opdrachten, onrealistische verwachten van klanten en het gevoel klanten altijd tevreden te moeten stellen. Verder zijn zelfstandigen die noodgedwongen een eigen bedrijf beginnen, minder tevreden met de werk-privébalans dan ZZP'ers die een eigen zaak starten omdat ze kansen zien.
 

‘Zelfstandig ondernemen moet makkelijker worden’

De promovenda vindt dat de overheid het zelfstandig ondernemen gemakkelijker moet maken. “Het beginnen van een bedrijf, het aanvragen van een vergunning, het krijgen van financiering en de belastingen: het kan allemaal eenvoudiger.” Ook zou de overheid verlof en kinderopvang flexibeler moeten aanbieden, zodat ondernemers werk en privé beter kunnen combineren.

Bron: Nu.nl en NOS